Britte Koppel - logo
Waarom de meest geniale ideeën altijd onder de douche komen

Waarom de meest geniale ideeën altijd onder de douche komen

Hoe vaak gebeurt het jou? Dat je onder de douche staat en er opeens een briljant idee door je hoofd schiet? Voor mij is het bijna vaste prik. En dat zette me aan het denken. Hoe komt het dat ik altijd goede ideeën krijg onder de douche? Ik besloot op onderzoek uit te gaan. En de resultaten zijn bijzonder. Wat ik ontdekte, heeft een enorme impact gehad op hoe ik mijn week plan.

Voordat ik verderga, ik nam ook een podcast op over dit onderwerp! Luister ‘m hier:

Voordat ik in de resultaten van mijn onderzoek duik, is het belangrijk dat je iets van mij weet. Ik ben perfectionistisch. Voor mij uitte zich dat onder andere in dat ik veel werkte. Ik zei altijd tegen mezelf dat ik het leuk vind om te werken (en dat is ook zo), maar inmiddels weet ik dat dit ook te maken heeft met de overtuigingen die ik heb over wat er nodig is om succesvol te zijn.

Ik kon gerust een hele dag aan het werk zijn, zonder echte pauzes. En als ik dan ‘s avonds een serie opzet, dan had ik ondertussen óók nog m’n laptop op schoot…

Terug naar de douche. Hoe kan het nou dat juist daar die ideeën ontstaan? Komt het door dat warme water?

Creativiteit stimuleren

Creativiteit is iets geks. Het wordt beïnvloed door allerlei dingen, zoals waar je bent, hoe je je voelt, en wat je aan het doen bent. Uit onderzoek blijft dat ontspannende activiteiten, zoals douchen, ideaal zijn als je die creativiteit wilt stimuleren. Hoe komt dat?

Waarom de douche een ideale plek is voor creatieve uitbarstingen:

  • Ontspanning en afleiding: Onder de douche is één van de weinige plekken in je dagelijks leven waar je nog echt even alleen bent. Geen telefoon, geen e-mails, gewoon jij en je gedachten. Dat zorgt ervoor dat je geest lekker kan ronddwalen en nieuwe ideeën kan verkennen.
  • Verhoogde dopamineproductie: Als je ontspant of activiteiten doet die je leuk vindt, gaat je dopamineproductie omhoog. Dopamine is het stofje in je brein dat je een goed gevoel geeft én zorgt voor een boost in je creativiteit.
  • Mindfulness: Douchen kan zelfs een vorm van mindfulness zijn. Je bent helemaal in het moment, en dat kan je helpen om los te komen van je normale denkpatronen en nieuwe perspectieven te ontdekken.

Juist omdat ik mezelf in mijn werkdag geen échte rust gunde, werkte het douchen als verplichte rust en zorgde dat er bij mij voor dat er direct meer creative juices gingen stromen.

Wat doe je met die informatie?

Nou kan je denken: chill toch?! Die ideeën gaan dus vanzelf stromen als je onder de douche stapt? Maar het kan ook een signaal zijn dat je té weinig rust neemt op andere momenten gedurende de dag. En dat is exact de conclusie die ik er aan verbonden heb voor mezelf.

En dat wilde ik veranderen. Want hoe fijn ik die ideeën onder de douche ook vond, ik vind het belangrijk om die creativiteit óók op andere momenten gedurende de dag te ervaren. Dus besloot ik mijn manier van werken aan te passen.

Plannen voor perfectionisten

Ik ben een perfectionist. En perfectionisten worden vaak heel blij van het idee van structuur en planning. Maar waar het vaak mis gaat, is dat we als perfectionisten een methode proberen te volgen die niet perse werkt voor ons perfectionistische brein. Eindeloze to-do lijsten, time blocking, Eat the frog, de pomodoro techniek, papieren planners… Ik heb het allemaal geprobeerd en binnen een paar weken was ik weer volledig los van die methodes. En dat komt omdat ze niet gemaakt zijn voor perfectionisten.

Ik heb flexibiliteit nodig, maar óók structuur! Laat ik het structuur gedeelte los, dan blijf ik volledig in de werkmodus staan, met als resultaat dat ik geen rust neem. Implementeer ik een structuur om mijn shit gedaan te krijgen volgens één van de bovenstaande methodes, dan raak ik binnen no time gefrustreerd omdat ik het niet ‘perfect’ kan doen en haak ik af.

Een vicieuze cirkel dus.

De perfecte planningsmethode

Daarom ben ik stap voor stap een methode gaan ontwikkelen die voor mij werkt. In het Momentum Maker Membership deel ik precies hoe deze methode werkt en hoe jij er ook mee kunt gaan werken als je vastloopt op bestaande methodes. Maar ik deel hier even kort de highlights.

De methode bestaat uit die onderdelen:

  • Uurtje voor overzicht
  • Uitvoeren en bijschaven
  • Wekelijkse review

Uurtje voor overzicht

In het Uurtje voor overzicht plan je de komende week. Daarbij beperk je je niet tot je werk, maar zorg je voor een zo specifiek mogelijke planning. Je plant eerst je al geplande afspraken in. Bijvoorbeeld calls die je hebt, maar ook lunch- of koffiedates en bijvoorbeeld als je gaat sporten. Vervolgens ga je je rust in plannen. Er is geen vaste hoeveelheid rust die ik per week inplan en er is zeker geen perfect aantal uur per week of per dag, maar het is zo helpend om dit wél in je agenda te zetten omdat je het daarmee belangrijk maakt.

Eén van mijn regels is dat ik minimaal één dag per week helemaal niet werk én dat ik altijd minimaal een uur voordat ik ga slapen rust pak.

Vervolgens plan je de belangrijkste taken die je naar jouw doelen gaan helpen (de needle movers). En tot slot vul je aan met de losse to-do’s. Ik vind het zelf fijn om af en toe wat buffertijd in te plannen tussen twee werkzaamheden. Je rondt je Uurtje voor overzicht af met een screenshot van je planning. Even voor je beeldvorming, die van mij ziet er zo uit:

De perfectionistische planningsmethode - Britte Koppel

Ja, dit ziet er misschien vol en overweldigend uit, maar trust me: het is het tegenovergestelde!

Uitvoeren en bijschaven

Deze planning is niet in beton gegoten. Je kunt nooit aan het begin van je week helemaal perfect overzien wat er allemaal gaat gebeuren die week. Welke to-do’s er nog bijkomen of wat er gebeurt in je leven. Daarom kijk je aan het begin van iedere dag even kort naar wat je die dag gepland hebt en kun je eventueel wat bijschaven.

Ook als iets uiteindelijk anders gaat dan je gepland hebt, pas je dit in je agenda aan. Dit helpt je om meer inzicht te krijgen in jouw eigen valkuilen als je aan het werk gaat. Zijn er bijvoorbeeld taken die je constant blijft uitstellen? Het helpt je bij de volgende stap van de Perfectionistische planningsmethode.

Wekelijkse review

In de wekelijkse review kijk je terug op wat je gedaan hebt de afgelopen week. Je maakt opnieuw een screenshot van je agenda en kijkt naar wat er anders is. Ik zet zelf vaak gedurende de week kleine aantekeningen over specifieke taken in de notitie van de betreffende afspraak. Dat helpt me om tijdens de review te achterhalen wat de reden was dat ik een bepaalde taak vooruit geschoven heb. Ik noteer de dingen die me opvallen in een document in Notion (maar het kan ook prima in een word-document of zelfs een notitieboekje).

Het allerbelangrijkste concept van deze methode is dat het past in jouw leven. Het is niet star en strak maar het biedt juist ruimte voor de flexibiliteit die je nodig hebt om het in jouw leven in te passen en niet andersom.

Maar terug naar de douche-ideeën: hoe helpt deze manier van plannen mij om meer ruimte in te bouwen voor échte rust?

Rust is belangrijk!

Voldoende rust zorgt ervoor dat je kunt opladen. Hoewel je als perfectionist misschien geneigd bent om die rust uit te stellen ‘tot je klaar bent met je to-dolijst’, weet je waarschijnlijk heel goed dat die rust er dan praktisch nooit komt. En dan ontdek je dus dat de manier waarop je wél rust pakt, is door het bewust in te plannen in je agenda.

Die rust helpt je om meer gefocust en productiever te werken op het moment dat je wél aan het werk bent. Dus hoewel het voor jou als perfectionistische ondernemer misschien nu voelt als contraproductief om je rust te pakken, ga je merken dat als je dat wél doet, je véél productiever aan de gang kunt met stappen zetten richting jouw droombedrijf! Zonder dat je afhankelijk bent van die creatieve ingevingen in de douche😉

Benieuwd naar het Momentum Maker Membership? Op brittekoppel.nl/membership lees je er meer over en ontdek je of de deuren momenteel open zijn voor nieuwe members. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan zeker aan voor de wachtlijst, dan hoor je als eerst wanneer de deuren opengaan en je kunt instappen.

Delen :

Picture of Britte

Britte

Even sparren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yes, let's do this!

Kies het aantal sessies dat je wilt en selecteer de gewenste betaaloptie. Klik vervolgens op de knop toevoegen aan winkelmand om en vul daar je gegevens in.

Klaar voor de volgende Focusweek workation?

De Focusweek workation in 2023 is inmiddels achter de rug! In 2024 komt er weer een volgende editie. Wil jij als eerste alle info én de beste prijs? Zet jezelf op de wachtlijst!

Vul het formulier in en ik hou je op de hoogte van volgende edities.

Brochure Focusweek workation aanvragen

Helaas, je bent te laat om je aan te melden voor de eerste Focusweek Workation. Ben je nieuwsgierig naar de invulling van mijn workation? Je kunt de brochure nog steeds aanvragen. Vul je gegevens in en je krijgt ‘m binnen een paar minuten in je mailbox!

Na een paar minuten nog niets binnen? Check ook even je spam-folder! Of stuur me even een berichtje.

Ai, je bent te laat!

Helaas! Je kunt niet meer meedoen met de Focusweek online summer editie in 2023! 

Vul het formulier in en ik hou je op de hoogte van volgende edities.

Whoohoo, je bent er bijna!

Voeg het product toe aan je winkelwagen, vul je gegevens in en je kunt direct aan de slag met de masterclass Valideer je businessidee in één dag. Je krijgt ‘m binnen een paar minuten in je mailbox!